Keti Koti
Eerste editie Keti Koti-viering in Sittard-Geleen
Leeftijd: Alle leeftijden
Duur: 120 minuten

Op 1 juli wordt in Sittard-Geleen, net als op veel andere plaatsen in Nederland, Suriname en het Antilliaanse en Caribische gebied, de afschaffing van de slavernij per 1 juli 1863 herdacht en gevierd. Deze dag wordt in de Surinaamse gemeenschap Keti Koti genoemd en staat bij Antillianen bekend als 'Kadena Kibrá', wat beide ‘verbroken ketenen’ betekent. In andere delen van de wereld wordt deze dag ook wel 'Emancipation Day' genoemd. Het Laagland en theatermaker/actrice Nina-Elisa Euson organiseren samen een theatrale samenkomst in opmaat naar jaarlijkse aandacht voor deze bijzondere dag in Sittard-Geleen. Tijdens deze pilot delen inwoners van Sittard-Geleen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond persoonlijke anekdotes; verhalen over identiteit, hoe het is om als persoon van kleur in Limburg te wonen, het verleden en het belang van Keti Koti.

Nina-Elisa Euson

Theatermaker Nina-Elisa Euson groeide op in Roermond als dochter van een Antilliaanse vader en een witte Limburgse moeder. Lang vond ze het moeilijk haar bi-culturele achtergrond te omhelzen. Nu is ze dankbaar voor haar rijke identiteit. En dat gunt ze iedereen. Daarom ging ze op zoek naar uiteenlopende verhalen van mensen die haar verhaal herkennen. Nina-Elisa: "Het is dit jaar 150 jaar geleden dat slavernij wettelijk is afgeschaft in Nederland. Tijdens de viering op 1 juli wil ik onze community in de spotlight zetten en de veerkracht van deze groep mensen vieren. Omdat het slavernijverleden doorwerkt tot in de huidige generaties is het goed om bij Keti Koti stil te staan.”

Persoonlijke verhalen

Nina-Elisa startte dit jaar met het verzamelen van persoonlijke verhalen binnen de community in Sittard-Geleen. Op 1 juli wordt een aantal van deze persoonlijke geschiedenissen op het podium gebracht tijdens een open bijeenkomst. Samen met Nina-Elisa betreden mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond uit de regio het podium. Ze nemen het publiek mee in hun leefwereld en vertellen over het gemis van een community, hun zoektocht naar verbinding, beeldvorming over het slavernijverleden en de liefde voor hun cultuur. Dit alles dient om de toehoorder inzicht te geven in én bewust te maken van het belang van een evenement als Keti Koti. Deze samenkomst is ook een moment om de community te vieren.

Programma

Nina-Elisa in gesprek met Tania Comenencia over de geschiedenis van Keti Koti en de beeldvorming hiervan in onze samenleving. Mieke Stroeken-Gerats geeft een eerbetoon aan Eugene James, een pionier uit de regio die actief was in de werkgroep voor Arubanen en Antillianen. Ruby Cathalina vertelt over de geschiedenis van salsa en geeft een workshop. Maxime x Glyn spelen twee sets met live muziek om bij weg te dromen. Eethuis One Lobi en Mirella Valerius zorgen voor smakelijke Surinaamse en Antilliaanse hapjes.

Iedereen is welkom

De bijeenkomst met publiek zal op 1 juli plaatsvinden in Erfgoedcentrum De Domijnen (Kapittelstraat 6, Sittard), inloop vanaf 17:00 uur. Het gratis programma start om 18:00 uur en loopt tot 21:00 uur. Iedereen met interesse in Keti Koti is van harte welkom om aan te sluiten, ook als je zelf geen roots hebt in Suriname, de Antillen of het Caribische gebied. Aanmelden is niet nodig. Nina: “Het moet voelen als een barbecue, waar iedereen welkom is. Met lekker eten, muziek, salsa dansen en verhalen.”