RADIO ANDERS
Het Laagland maakt een podcast tijdens Theater Na De Dam 2020
Leeftijd: 12 tot 112 jaar
Duur: 60 minuten

Een podcast over anders zijn. Het verhaal van Maria Andres én de eerste generatie Limburgse bevrijdingskinderen van toen, bekeken door jongeren van nu.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten, ook dit jaar ondanks alles, meer dan 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog, maken zij - in heel veel verschillende vormen - iets waardevols en staan daarmee niet alleen bij het verleden stil, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.

Radio Anders is een podcast over het leven van Maria Andres en Trudy Habets, twee Limburgse bevrijdingskinderen met een zwarte Amerikaanse soldaat als biologische vader. Zij zijn de eersten met een afwijkende huidskleur in het witte katholieke Limburg. Hoe was het voor hen om hier op te groeien en hoe reageren de jongeren van nu op hun verhaal?

Zes spelers tussen de 12 en 18 jaar verdiepten zich onder leiding van theatermaker Karlijn Hamer in de geschiedenis van Sittard én Limburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor Radio Anders.

Première podcast:

De podcast gaat in première op maandag 4 mei om 21:00 via de Facebookpagina van Het Laagland (facebook.com/Laagland). Hij zal op hetzelfde moment ook hier te beluisteren zijn. 

Credits

Concept & regie:
Karlijn Hamer

Spel/radiomakers: 
Nina Cals, Marciënne Hirsch, Josephine Janssen, Isabel Leijen, Lucy Mattheij & Bas Opgenoorth. 

Montage:
Niels Kuiters

Productie & Publiciteit:
Het Laagland

Met dank aan:
Maria Andres
Trudy Habets
Mieke Kirkels
www.blackliberators.nl