WIL JE EEN SNOEPJE?
Een poëtische handreiking om niet te verdwijnen
Leeftijd: 10-110 jaar
Duur: 60 minuten

"Als een vreemde je vraagt of je een snoepje wilt...wat doe je dan?"

Zomaar drie meisjes op een bankje. Het is vakantie en er gebeurt helemaal niets. Totdat een van hen zegt: "Als een vreemde vraagt of je een snoepje wil… wat doe je dan?"

Instinctief volgt de reactie: "OMG, dan zeg je: Nee!” Waarop er doorgevraagd wordt: "Maar wat als hij ook nog hele lieve puppy's heeft? En wat als… zijn kind in het ziekenhuis ligt en jij hem de weg moet wijzen?" Stel, je stapt toch in. Wat gebeurt er dan?

De voorstelling snijdt zorgvuldig en met lichtheid aan waar iedereen over nadenkt, volwassenen niet graag over praten, maar kinderen wel volop over fantaseren: de angst om meegenomen te worden. Een theatrale handreiking aan kinderen en ouders om het daar juist wél over te hebben.

Schrijver Annet Bremen was acht toen Julie en Melissa werden ontvoerd. Meisjes even oud als zij. Die zomer schreef ze in haar dagboek: “Vandaag hebben we een fietstocht met de klas. Ik mag niet mee, want mijn moeder vindt het te gevaarlijk.” Pas jaren later besefte Annet hoe de angst van toen er nog steeds was en wist ze wat ze wilde: daarover een stuk schrijven, en de angst ontmantelen.

Als er één regisseur uit de voeten kan met een dergelijk zwaar thema, dan is het Belle van Heerikhuizen. Eerder maakte zij met dezelfde speelsheid en poëzie geslaagde voorstellingen over moeilijke onderwerpen: Sweet Sixteen (over zelfdoding) en De wereld & Ko (over het verlies van een ouder).

Theaterkrant schreef al in hun recensie: Wil je een Snoepje is te weinig geprogrammeerd. Aan het einde van dit theaterseizoen is het gelukt om samen met de theaters van Amsterdam, Rotterdam en Maastricht nieuwe speelbeurten te plannen. Wil je een Snoepje is nogmaals te zien in De Krakeling, waar het in oktober in première ging. Maas Podium in Rotterdam en Theater aan het Vrijthof in Maastricht sluiten ook aan. Grijp nu je kans om deze voorstelling, die maar liefst vijf sterren kreeg in de Volkskrant, alsnog te zien!

Wat vinden tienjarigen zelf van dit thema? Bekijk het hier: 

Inez Derksen stelt regisseur Belle van Heerikhuizen voor: 

Cast & Crew

Cast: Adina Macpherson, Jennifer Welts & Marie-Mae van Zuilen
Regie: Belle van Heerikhuizen
Tekst: Annet Bremen
Dramaturgie: Ludo Costongs
Decor: Ruben Wijnstok
Kostuum: Rebekka Wormann, Akelei Loos
Lichtontwerp: Thierry Wilders
Beeld: Hanneke Wetzer