Ontmoetingspagina

Maak kennis met onze makers! 

Huidige makers

Femke Stasse

Femke studeerde in de zomer van 2023 af van de opleiding regie aan de Toneelacademie in Maastricht. Tijdens haar opleiding was ze al gefascineerd door mensen en de relatie die zij hebben met hun omgeving. In haar werk gaat ze aan de hand van wat ze ziet om zich heen aan de slag met theater, film, audio of muziek. Zolang de vorm maar past bij het verhaal. Femke hoorde van Talla over het ZuidZone project en dacht meteen: dat is precies wat ik ook wil doen! Zelf is ze namelijk altijd op zoek naar bijzondere ontmoetingen en nieuwe verhalen en staat ze graag in verbinding met de wereld om haar heen. Talla vertelde telkens zo levendig over ZuidZone dat Femke steeds nieuwsgieriger werd. En nu mag ze eindelijk zelf aan de slag in Geleen-Zuid. Samen met Mayke gaat ze op zoek naar herinneringen en verhalen over de Wagenaar- en de Pijperflat om deze te verwerken in de voorstelling Als deze muren oren hadden. Femke: “Ik ben heel benieuwd naar de mensen in de wijk en de verhalen die ze met mij willen delen. Ik verwacht niets maar sta open voor alles wat ik tegen ga komen.”

Mayke Roels

Mayke is sinds 2015 aangesloten bij Het Laagland. Ze begon als stagiaire en is altijd blijven plakken. Zo maakte ze twee eigen voorstellingen en heeft ze ervaring met het werken met jeugd en jongeren door de theaterlessen die ze geeft bij Jong Laagland. Een van de voorstellingen die ze maakte was Wijkzone. Via die voorstelling werd ze ook onderdeel van het ZuidZone project, waar ze nu werkt als coördinator en artistiek coach. Ze hielp bijvoorbeeld mee bij het maken van de voorstellingen Thuis Thuis en Neet van hie en had de eindregie bij Hier brandt NOG altijd licht. Dit najaar is ze vooral actief als maker en werkt ze mee aan Als deze muren oren hadden. Met maker Femke haalt ze verhalen op in de wijk, met Talla heeft ze de co-regie over de voorstelling. Mayke: “Ik heb een voorliefde voor het werken met mensen en het vertellen van echte verhalen. Ik ben blij om eens ‘aan de andere kant’ te staan en als maker aan de slag te kunnen in Geleen-Zuid. Ik heb heel veel zin om naar alle verhalen te luisteren die we gaan vinden.”

Sebas van der Donk

Sebas studeerde aan de Academie voor Theater in Tilburg. Na zijn afstuderen speelde hij in een aantal voorstellingen, waaronder Theater in de Klas voor Het Laagland. Daarnaast werkt hij bij Toneelgroep Maastricht en Theaterschool de Zuiderlingen en richt hij momenteel zijn eigen gezelschap op. Hij werkt heel veel met jongeren en maakt graag voor en met hen. Sebas is een maker van het eerste uur en loopt al sinds 2020 rond in Geleen-Zuid. Zo maakte hij de podcast Hier brandt altijd licht, de docu Voor de allerlaatste keer en werkte hij mee aan de voorstelling Hier Brandt NOG altijd licht. Sebas werkt in het najaar van 2023 mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden en gaat daarvoor een installatie maken waarbij de muren daadwerkelijk kunnen praten… Sebas: “Wat ik zo mooi vind aan werken bij ZuidZone is dat ik een stem kan geven aan verhalen die over het algemeen minder snel gehoord worden. Ik laat graag aan mensen zien dat ze met hun verhaal iets kunnen toevoegen aan de wijk. Daarbij werk ik intensief samen met wijkmakers die me aan het hart gaan.”

Lobke Houkes

Lobke studeerde decor- en kostuumontwerp en docent beeldende kunst in Maastricht en heeft een master in kunsteducatie. Naast haar werk voor ZuidZone geeft ze kunstworkshops bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond, is ze educatiemedewerker en vormgever bij Opera Zuid, maakt ze haar eigen voorstellingen en is ze illustrator. Haar eerste project in Geleen-Zuid was de voorstelling Loop je met mij mee? in juni 2023. In juli gaf ze samen met Noa een workshop over het recyclen van kleding tijdens De Buurtcamping in Geleen-Zuid. In het najaar van 2023 blijft ze nog even in de wijk en werkt ze mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden. Lobke: "Ik werk graag met kinderen omdat ik altijd geïnspireerd raak door hun verwondering en fantasie."

Renee Aerts

Renée is geen vreemde voor Het Laagland. Tot haar achttiende speelde ze namelijk bij Jong Laaglang. Renée volgde de theateropleiding in Rotterdam en de opleiding Cabaret in Den Bosch. In december 2022 liep ze stage bij Talla tijdens Hier brandt NOG altijd licht. Omdat ze dat super leuk vond om te doen besloot ze terug te komen naar Geleen-Zuid. Ze hielp Noah en Lobke bij de voorstelling Loop je met mij mee? en was in de lente en zomer iedere donderdag om 16:00 uur te vinden in 't Wiekhoes tijdens het creatief uurtje voor kinderen uit de wijk (8+). Dit najaar werkt ze ook mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden. Renée: Ik vind het geweldig om samen met de wijkmakers hun échte verhaal te kunnen vertellen." 

Talla Dirkzwager

Talla Dirkzwager is vanaf 2021 al betrokken bij ZuidZone. Op dat moment studeerde ze nog aan de Toneelacademie van Maastricht. Tot aan de stoep/en verder was haar afstudeerproject, een audioroute over de Teniersflat die ze samen met Jantien Fick maakte. In december 2022 keerde Talla terug voor Hier brandt NOG altijd licht, opnieuw met de Teniersflat als decor. Een aantal audiofragmenten uit de eerdere route kwamen daarbij terug. Nu is Talla voor de derde keer in de wijk te vinden voor de voorstelling Als deze muren oren hadden. Samen met Mayke heeft ze de eindregie over het stuk. 

Sarai Erkens

In 2022 startte Sarai als maker in Geleen-Zuid met het project Thuis in je hoofd. Ze ging in gesprek met wijkmakers over hoe het is om je thuis te voelen in je eigen hoofd en bij jezelf. Daar kwamen mooie schilderingen en interviews uit. De eerste kunstwerken waren te zien bij de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht in december 2022. In januari 2023 creëerde Sarai een audioroute waarin de verhalen van de wijkmakers te horen en te zien waren. In de zomer van 2023 kwam er een vervolg op het project. Deze keer ging Sarai aan de slag met 14 jongeren uit de wijk. Samen maakten ze de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis. In het najaar van 2023 werkt Sarai mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden

eerdere makers

Noah Janssen

Noah studeerde regie aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij is theatermaker, acteur, coacht andere makers en geeft les aan de Amsterdamse jeugdtheaterschool. Noah woont momenteel in Amsterdam, maar komt uit het Limburgse Echt. Hij raakte in Geleen-Zuid geïnspireerd door de vele verhalen achter de voordeuren van de bewoners. Die verwerkte hij samen met Noa, Renee en Lobke in de voorstelling Loop je met me mee? in 2023. Noah werkt graag met zijn handen en zette dat ook in bij deze voorstelling om de verhalen van de wijkmakers vorm te geven. 

Noa Zelen Nacken

Noa studeerde Fashion design aan het Koning Willem I College in Den Bosch en rondde de vooropleiding voor de kunstacademie af. Eerder gaf Noa al workshops aan kinderen en jongeren in de AZC’s van Heerlen en Budel. Bij ZuidZone hielp ze Noah en Lobke met de voorstelling Loop je met mij mee? in 2023. Ook was ze in schooljaar 22/23 samen met Mayke Roels te vinden op basisschool Reuzepas waar ze theaterworkshops gaven over het thema thuis. Samen met Lobke gaf ze een workshop over het recyclen van kleding tijden De Buurtcamping 2023 in Geleen-Zuid. 

Elize Kuiper

Elize studeerde docent theater in Zwolle. Na haar opleiding werkte ze aan verschillende particpatieprojecten. Voor ZuidZone maakte ze in 2023 de voorstelling Dat wat achterblijft, samen met Oekraïense wijkbewoners. Ze voelde zich in Geleen-Zuid meteen geïnspireerd door de flats in de wijk en alle herinneringen die achter de ramen te zien zijn. Dat verwerkte ze in deze voorstelling, die het publiek kon zien tijdens Geleen on Stage en het Limburg Festival. Elize vindt het erg bijzonder om om via ZuidZone echt dichtbij de mensen uit Geleen-Zuid te komen. 

Mare Kuzmanovski

Mare Kuzmanovski studeerde fotografie in Genk. Momenteel is ze projectleider bij Code 043 en content creator voor het Elizabeth Strouven Fonds. t/m september is Mare verbonden aan het project Thuis in je hoofd. Ze helpt Sarai bij het begeleiden van de jongeren en beheert de instragrampagina van het project (@thuis_in_je_hoofd). Daar kun je terecht voor praktische informatie over wanneer onze makers aanwezig zijn en wat er die week te beleven is in Wagenaarstraat nummer 9. Voor Mare betekent thuis zijn in je hoofd dat je iets maakt met je handen wat je met je hoofd bedacht hebt. Ze vindt het mooi dat het project jongeren helpt om dat ook te doen en dat zij daarbij de vrijheid krijgen om het thema op hun eigen manier te benaderen.

Dagmar Meijvogel

Dagmar werk op een kunstschool in de Schilderswijk in Den Haag en geeft daarnaast toneelles. Ze volgde opleidingen voor creatieve therapie en docent beeldende vorming. Momenteel helpt ze Sarai bij het project Thuis in je hoofd. Tot eind augustus kun je haar drie dagen per week vinden in Geleen-Zuid. Thuis zijn in je hoofd betekent voor Dagmar één ding: rust. Zo min mogelijk gedachten en zorgen, het liefste met een lekker muziekje erbij. Dagmar geniet ervan dat de jongeren die deelnemen aan het project die rust ook lijken te vinden aan Wagenaarstraat nummer 9. “Het is mooi om te zien dat deze jongeren die wat extra aandacht nodig hebben hier zichtbaar een plekje vinden waar die aandacht er ook is.”