Ontmoetingspagina

Maak kennis met onze makers! 

Noa Zelen Nacken

Noa studeerde Fashion design aan het Koning Willem I College in Den Bosch, rondde de vooropleiding voor de kunstacademie af en studeert momenteel Beeldende Vaktherapie. Momenteel werkt Noa samen met Mare aan ZuidZone DroomLab, een project waar dromen tastbaar gemaakt worden. Dit vindt heel juli en augustus plaats in Wagenaar Flat nr. 9 en op straat in Geleen-Zuid. Voor praktische informatie over wanneer deze maker aanwezig is, kun je kijken op de pagina van het project of op de Instagram-pagina van ZuidZone (@zuidzone). Eerder werkte Mare al mee aan Thuis in je hoofd. Eerder werkte Noa ook al mee aan de voorstelling Loop je met mij mee?, gaf ze samen met Mayke theaterworkshops op basisschool Reuzepas en organiseerde ze met Lobke een workshop over het recyclen van kleding tijdens De Buurtcamping 2023. 

Mare Kuzmanovski

Mare Kuzmanovski is creatief ondernemer, jongerencoach, projectleider en social media manager. Ze helpt anderen zichzelf te ontdekken door creatief aan de slag te gaan. 'Experimenteren' en 'doen' zijn haar kernwoorden en die neemt ze ook mee in het zomerproject ZuidZone DroomLab, een project waarbij ze samenwerkt met Noa. Tijdens dit project worden dromen tastbaar. Dit vindt heel juli en augustus plaats in Wagenaar Flat nr. 9 en op straat in Geleen-Zuid. Voor praktische informatie over wanneer deze maker aanwezig is, kun je kijken op de pagina van het project of op de Instagram-pagina van ZuidZone (@zuidzone). Eerder werkte Mare al mee aan Thuis in je hoofd

Portretfoto Quintijn Relouw

Quintijn Relouw

Quintijn Relouw studeerde regie aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij leerde ZuidZone kennen tijdens het ICAF (International Community Arts Festival) in 2022, waar zijn voorstelling Whistleblowers te zien was. Quintijn regisseerde deze voorstelling in samenwerking met Rob Murray en vijf jonge vrouwen van de kunstopleiding AFDA in Johannesburg. Whistleblowers vertelt over persoonlijke ervaringen van de makers met (seksueel) geweld tegen vrouwen. Het verbinden met persoonlijke verhalen van andere mensen, en samen met hen de beste vorm zoeken om dit verhaal te vertellen, spreekt Quintijn erg aan. Dit vraagt namelijk om kwetsbaarheid en eerlijkheid van beide kanten om een gezamenlijke stem te vinden. Bij ZuidZone gaat Quintijn samen met Diëgo aan de slag. Diëgo’s ervaringen met jeugdzorg, waar hij eerder de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis over maakte met Sarai Erkens, verwerken zij nu in de solovoorstelling: Vluchtgevaar. Deze voorstelling is te zien tijdens Festival Spectaculo in Geleen. Quintijn: “Diëgo heeft een krachtige openheid, die uitnodigt om met hem mee te gaan”.

Yorvique Macaay

Yorvique is derdejaars performance-student aan de Toneelacademie Maastricht. Via de module ‘Werkplaats’ is hij in maart en april 2024 aan het ZuidZone project verbonden. “Ik wist niet goed wat ik met het blok ‘Werkplaats’ (de naam van deze studieperiode binnen de Toneelacademie) moest doen. Ik heb daarom een docent gevraagd me te helpen. Hij wist van het ZuidZone project en zei: “Jij hebt hen echt iets te bieden en zij hebben jou ook iets te bieden, dus doe mee!” Ik wil ook vrij kunnen maken en me ontwikkelen en dat kan bij dit project. Ik hou van mode en maak kleding. Daarmee ga ik aan de slag in de wijk. Eigenlijk ben ik op zoek naar de muze van Geleen-Zuid! Een muze is voor mij niet alleen het model dat de kleding presenteert, maar ook de mensen achter de schermen die ervoor hebben gezorgd dat de kleding in eerste instantie tot de werkelijkheid kwam.”

Yori Steigstra

Yori is derdejaars regie-student aan de Toneelacademie Maastricht. Via de module ‘Werkplaats’ is zij in maart en april 2024 aan het ZuidZone project verbonden. “Er lijkt een beetje een stigma op maatschappelijk theater te liggen binnen onze school. Vaak als het gaat over maatschappelijk theater, wordt gedacht dat het maatschappelijke wint van het artistieke. Door dit stigma ben ik juist heel benieuwd hoe Het Laagland te werk gaat. Zit er een kern van waarheid in het stigma of is het onterecht? Momenteel ben ik gefascineerd door intergenerationele vriendschap. Het is voor mij van belang om op zoek te gaan naar connecties buiten je eigen leeftijdsgroep, omdat ik denk dat we zoveel van elkaar kunnen leren. Vanuit dit uitgangspunt ben ik vertrokken en ga ik op zoek naar een oudere vrouw uit de wijk die een vriendschap met mij aan wil gaan om zo de generatiekloof hopelijk iets te verkleinen.”

Jodie Cranen

Jodie is derdejaars regie-student aan de Toneelacademie Maastricht. Via de module ‘Werkplaats’ is zij in maart en april 2024 aan het ZuidZone project verbonden. “Ik leerde Het Laagland kennen via Inez Derksen. Ik wil graag mensen samenbrengen en leren hoe je op een nieuwe manier mensen kunt ontmoeten. Ik ben geïnteresseerd in vertraging. Wat gebeurt er als je buiten je comfortzone stapt, maar tegelijkertijd niet mee hoeft in de (te) drukke dagelijkse stroom van activiteiten? Wat kun je op die plek over elkaar leren? Ik haal veel inspiratie uit videogames en ontmoet graag mensen door samen spelletjes te spelen. Vaak gebruik ik in mijn werk elementen uit videogames. Dat ga ik deze periode niet doen. Ik wil samen met mensen uit de wijk een film maken, geïnspireerd op het Duitstalige boek Momo und die Zeitdiebe van Michael Ende. Een verhaal dat gaat over een meisje dat de gave heeft om écht naar mensen te luisteren en de tijd kan vertragen in een zo hectische wereld waar we in leven.”

Femke Stasse

Femke studeerde in de zomer van 2023 af van de opleiding regie aan de Toneelacademie in Maastricht. Tijdens haar opleiding was ze al gefascineerd door mensen en de relatie die zij hebben met hun omgeving. In haar werk gaat ze aan de hand van wat ze ziet om zich heen aan de slag met theater, film, audio of muziek. Zolang de vorm maar past bij het verhaal. Femke hoorde van Talla over het ZuidZone project en dacht meteen: dat is precies wat ik ook wil doen! Zelf is ze namelijk altijd op zoek naar bijzondere ontmoetingen en nieuwe verhalen en staat ze graag in verbinding met de wereld om haar heen. Talla vertelde telkens zo levendig over ZuidZone dat Femke steeds nieuwsgieriger werd. In 2023 kon ze ook aan de slag in Geleen-Zuid en werkte ze mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden

Mayke Roels

Mayke is sinds 2015 aangesloten bij Het Laagland. Ze begon als stagiaire en is altijd blijven plakken. Zo maakte ze twee eigen voorstellingen en heeft ze ervaring met het werken met jeugd en jongeren door de theaterlessen die ze geeft bij Jong Laagland. Een van de voorstellingen die ze maakte was Wijkzone. Via die voorstelling werd ze ook onderdeel van het ZuidZone project, waar ze nu werkt als coördinator en artistiek coach. Ze hielp bijvoorbeeld mee bij het maken van de voorstellingen Thuis Thuis en Neet van hie en had de eindregie bij Hier brandt NOG altijd licht. In het najaar van 2023 was ze vooral actief als maker en werkte ze mee aan Als deze muren oren hadden. “Ik heb een voorliefde voor het werken met mensen en het vertellen van echte verhalen.”

Sebas van der Donk

Sebas studeerde aan de Academie voor Theater in Tilburg. Na zijn afstuderen speelde hij in een aantal voorstellingen, waaronder Theater in de Klas voor Het Laagland. Daarnaast werkt hij bij Toneelgroep Maastricht en Theaterschool de Zuiderlingen en richt hij momenteel zijn eigen gezelschap op. Hij werkt heel veel met jongeren en maakt graag voor en met hen. Sebas is een maker van het eerste uur en loopt al sinds 2020 rond in Geleen-Zuid. Zo maakte hij de podcast Hier brandt altijd licht, de docu Voor de allerlaatste keer en werkte hij mee aan de voorstelling Hier Brandt NOG altijd licht. Sebas werkt in het najaar van 2023 mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden. “Wat ik zo mooi vind aan werken bij ZuidZone is dat ik een stem kan geven aan verhalen die over het algemeen minder snel gehoord worden. Ik laat graag aan mensen zien dat ze met hun verhaal iets kunnen toevoegen aan de wijk. Daarbij werk ik intensief samen met wijkmakers die me aan het hart gaan.”

Lobke Houkes

Lobke studeerde decor- en kostuumontwerp en docent beeldende kunst in Maastricht en heeft een master in kunsteducatie. Naast haar werk voor ZuidZone geeft ze kunstworkshops bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond, is ze educatiemedewerker en vormgever bij Opera Zuid, maakt ze haar eigen voorstellingen en is ze illustrator. Haar eerste project in Geleen-Zuid was de voorstelling Loop je met mij mee? in juni 2023. In juli gaf ze samen met Noa een workshop over het recyclen van kleding tijdens De Buurtcamping in Geleen-Zuid. In het najaar van 2023 werkte ze mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden. "Ik werk graag met kinderen omdat ik altijd geïnspireerd raak door hun verwondering en fantasie."

Renee Aerts

Renée is geen vreemde voor Het Laagland. Tot haar achttiende speelde ze namelijk bij Jong Laaglang. Renée volgde de theateropleiding in Rotterdam en de opleiding Cabaret in Den Bosch. In december 2022 liep ze stage bij Talla tijdens Hier brandt NOG altijd licht. Omdat ze dat super leuk vond om te doen besloot ze terug te komen naar Geleen-Zuid. Ze hielp Noah en Lobke bij de voorstelling Loop je met mij mee? en was in de lente en zomer iedere donderdag om 16:00 uur te vinden in 't Wiekhoes tijdens het creatief uurtje voor kinderen uit de wijk (8+). In het najaar van 2023 werkte ze mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden. "Ik vind het geweldig om samen met de wijkmakers hun échte verhaal te kunnen vertellen." 

Talla Dirkzwager

Talla Dirkzwager is vanaf 2021 al betrokken bij ZuidZone. Op dat moment studeerde ze nog aan de Toneelacademie van Maastricht. Tot aan de stoep/en verder was haar afstudeerproject, een audioroute over de Teniersflat die ze samen met Jantien Fick maakte. In december 2022 keerde Talla terug voor Hier brandt NOG altijd licht, opnieuw met de Teniersflat als decor. Een aantal audiofragmenten uit de eerdere route kwamen daarbij terug. In het najaar van 2023 was Talla voor de derde keer in de wijk te vinden voor de voorstelling Als deze muren oren hadden

Sarai Erkens

In 2022 startte Sarai als maker in Geleen-Zuid met het project Thuis in je hoofd. Ze ging in gesprek met wijkmakers over hoe het is om je thuis te voelen in je eigen hoofd en bij jezelf. Daar kwamen mooie schilderingen en interviews uit. De eerste kunstwerken waren te zien bij de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht in december 2022. In januari 2023 creëerde Sarai een audioroute waarin de verhalen van de wijkmakers te horen en te zien waren. In de zomer van 2023 kwam er een vervolg op het project. Deze keer ging Sarai aan de slag met 14 jongeren uit de wijk. Samen maakten ze de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis. In het najaar van 2023 werkte Sarai mee aan de voorstelling Als deze muren oren hadden

Karlijn van Kruchten

Karlijn studeerde in 2019 af aan de ArtEZ-opleiding Muziektheater in Arnhem. Tegenwoordig maakt ze voorstellingen, waar ze ook zelf in speelt, en community art. Sinds de start van ZuidZone in 2020 is Karlijn al onderdeel van het project. Ze is haar hart verloren in Geleen-Zuid en werkte mee aan een heleboel projecten. Zo maakte ze de podcast Hier brandt altijd licht, werkte ze mee aan de voorstellingen Het geluid van zuid: kijken met je ogen dicht en Hier brandt NOG altijd licht, was ze te horen in de kerstradio én componeerde ze muziek voor Loop je met me mee?. Dat laatste deed ze ook voor Als deze muren oren hadden. "In mijn werk ga ik opzoek naar gelijkheid, wrijving, een gemeenschappelijke taal en probeer ik dat met geluid te vangen."

Noah Janssen

Noah studeerde regie aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij is theatermaker, acteur, coacht andere makers en geeft les aan de Amsterdamse jeugdtheaterschool. Noah woont momenteel in Amsterdam, maar komt uit het Limburgse Echt. Hij raakte in Geleen-Zuid geïnspireerd door de vele verhalen achter de voordeuren van de bewoners. Die verwerkte hij samen met Noa, Renee en Lobke in de voorstelling Loop je met me mee? in 2023. "Ik werk graag met mijn handen en zet dat graag in om de verhalen van wijkmakers vorm te geven."

Elize Kuiper

Elize studeerde docent theater in Zwolle. Na haar opleiding werkte ze aan verschillende particpatieprojecten. Voor ZuidZone maakte ze in 2023 de voorstelling Dat wat achterblijft, samen met Oekraïense wijkbewoners. Ze voelde zich in Geleen-Zuid meteen geïnspireerd door de flats in de wijk en alle herinneringen die achter de ramen te zien zijn. Dat verwerkte ze in deze voorstelling, die het publiek kon zien tijdens Geleen on Stage en het Limburg Festival. "Ik vind het erg bijzonder om om via ZuidZone echt dichtbij de mensen uit Geleen-Zuid te komen." 

Dagmar Meijvogel

Dagmar werk op een kunstschool in de Schilderswijk in Den Haag en geeft daarnaast toneelles. Ze volgde opleidingen voor creatieve therapie en docent beeldende vorming. Momenteel helpt ze Sarai bij het project Thuis in je hoofd. Tot eind augustus kun je haar drie dagen per week vinden in Geleen-Zuid. Thuis zijn in je hoofd betekent voor Dagmar één ding: rust. Zo min mogelijk gedachten en zorgen, het liefste met een lekker muziekje erbij. Dagmar geniet ervan dat de jongeren die deelnemen aan het project die rust ook lijken te vinden aan Wagenaarstraat nummer 9. “Het is mooi om te zien dat deze jongeren die wat extra aandacht nodig hebben hier zichtbaar een plekje vinden waar die aandacht er ook is.”